LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?
LGS, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen bir sınavdır. Bu sınav sonrasında öğrencilerin okul tercihi yapması gerekir ve bu noktada ise “LGS tercihleri nasıl yapılır?” konusu merak edilmektedir. MEB tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” şeklinde isimlendirilen bir sınav türüdür. LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir. Bununla birlikte LGS okul seçimi nasıl yapılır, LGS tercih başvurusu nereden yapılır, LGS tercih sıralaması neye göre yapılmalı ve lise tercihi nasıl yapılır gibi konular da cevabı merak edilen konulardır. Matematik bilimleri olarak bu yazımızda, LGS tercihleri nasıl yapılır hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. Sizler için hazırladığımız eşsiz LGS tercih kılavuzu için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
LGS tercih sıralaması neye göre yapılmalı?
LGS tercihleri nasıl yapılır konusunda tercih sıralaması için bilmeniz gereken bazı kriterler mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:
-
Yüzdelik diliminize dikkat edin
Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimlere dikkat etmek gerekir. MEB sınavla girilecek okullar için 10 tercih hakkı sunar.
-
Kariyer hedefiniz nedir?
Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırmanız gerekir. MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyerek eğitim programını öğrenmeniz mümkündür.
- Okul hakkında araştırma yapmak
Tercih etmek istediğiniz okulu ziyaret etmeli ve hakkında detaylı araştırma yapmalısınız. Bunun yanı sıra sosyal medyada okulları takip ederek mezunların ve öğrencilerin okulla ilgili paylaşımlarını incelemenizi öneririz. Okulla ilgili bildiğiniz her bilgi ise tercihlerinizin daha doğru olmasını sağlar.
- Tercihiniz geleceğinizi yansıtmalı
Okumak istediğiniz okul türü son derece önemlidir. Bir öğrenci olarak üniversitede fen bölümlerinde okumayı düşünüyorsanız fen liseleri üzerinden tercih yapmanız gerekir. Bu nedenle gelecekte okumak istediğiniz alanı iyi değerlendirip tercihinizi ona göre yapmalısınız.
- Ulaşım olanaklarını değerlendirmek
Ulaşım koşulları göz önünde bulundurulması gereken kriterlerdendir. Yalnızca çok istediğiniz için çok uzak bir bölgedeki okulu tercihleriniz arasına almanız pek de doğru olmayabilir. Dolayısıyla konum olarak erişim kolaylığı olan okulları tercih etmenizi öneririz.
- Okulun öğrenci kitlesini araştırın
Okulun kız, erkek ya da karma eğitim sunma durumu tercih listesinde dikkat edilecek başka bir etkendir. Tercih yaparken kime yönelik eğitim verdiğine ve kız, erkek puanlarına dikkat etmeniz gerekir.
- Dil seçimi ve hazırlık
Lise eğitiminin en önemli konularından biri de yabancı dil eğitimidir. Eğitim almak istediğiniz okulun yabancı dil bilgisini kontrol etmeniz gerekir. Aynı okul hem İngilizce hem de Almanca eğitim fırsatı sunuyor olabilir. İngilizce eğitim almak istiyorsanız, tercihlere Almanca bölümünü yazmamalısınız. Bununla birlikte hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerinin, köklü Anadolu liseleri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu okullar daha ayrıcalıklıdır. Tercih yaparken bu özelliği göz önünde bulundurmalısınız.
- Listede puanı olmayan okullara dikkat
Tercih robotunda bazı okulların karşısında yüzdelik dilim bilgisi yerine yıldız işareti olabilir. Bunların bazıları yeni açılan okullardır. Bazıları da geçen sene yüzdelik dilimi oluşmayan ya da bu yıl statü değiştiren okullar olarak sınıflandırılır. Bu okulları tercih edecekseniz bulunduğu yerdeki eşdeğer okullara bakarak tercih yapmanız gerekir.
LGS Tercihleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
LGS tercihleri nasıl yapılır konusu ile merak edilen ve sık sorulan birçok soru daha mevcuttur. Bu sorular ise açıklamaları ile aşağıdaki gibidir:
LGS tercih Başvurusu nereden yapılır?
MEB’in yayımladığı LGS tercih kılavuzuna göre lise tercihlerinin nasıl ve nereden yapılacağına dair detaylar belirtilmiştir. Bununla birlikte tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ya da herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmalıdır. Bu süreç sonrasında ise tercih sonuçlarının açıklanması beklenir.
Lise tercihinde en az kaç okul yazılır?
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaktır. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartı ile öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilir. Bununla birlikte tercih sürecinde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçmek mümkündür.
Yerel yerleştirme tercih ekranında yer alan “yeşil” renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları temsil eder. Bunun yanı sıra “mavi” renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları temsil ederken “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını simgelemektedir.
Matematik Bilimleri olarak bu yazımızda, “LGS tercihleri nasıl yapılır?” konusu hakkında merak edilenleri ele aldık. Amacımız, LGS ve YKS hazırlık aşamasındaki tüm öğrencilerimizi hedeflerine ulaştırarak başarılarına ortak olmak! Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden mezun öğretmen kadromuz ile tüm öğrencilerimiz için kusursuz eğitim sunma anlayışımız en temel misyonumuz. Hizmetlerimiz ve programlarımız hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Öneri İçerik: Bursluluk Sınavına Hazırlanırken Nasıl Çalışmalıyım?
Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için Matematik Bilimleri Blog’unu takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.
Sosyal Medya’da Matematik Bilimleri.
Çeyrek asırlık deneyim, özveri ve alanındaki uzmanlığı ile Matematik Bilimleri geleceği şekillendirmeye devam ediyor.
TAKİP EDİN
HAKKIMIZDA
Anasayfa | Hakkımızda | Kurslarımız | Yurt Dışı Eğitim | Sınavlar | Başarılarımız | SSS | İletişim
KURSLARIMIZ
ATAŞEHİR ŞUBESİ
Ortaokul Şube: Kat:3 Daire:29 | Lise Şube Kat:3 Daire:32
Bağdat Caddesi ŞUBESİ
Ortaokul Şube: Kat:2 Daire:6 | Lise Şube Kat:4 Daire:10