Sınav Kaygısı Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?
Öğrenciler eğitim hayatları boyunca birçok sınava girerler. Ancak lise sınavı ya da üniversite sınavı gibi sınavlar geleceklerini şekillendiren oldukça önemli sınavlar oldukları için öğrencinin strese girmesine, gerilmesine ve buna bağlı olarak da olması gerekenden çok daha fazla kaygı duymalarına neden olabilmektedir. Bu yüzden önemli sınavlara hazırlık aşamasında ebeveynlerin ve öğrencilerin en çok merak ettiği ve araştırdıkları konulardan birisi de sınav kaygısı nedir ve nasıl başa çıkılabilir sorularıdır.
Yazımızda sınav kaygısı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan sınav kaygısı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, sınav öncesinde neler yapılmalıdır ve sınav esnasında heyecanı yenmek için ne yapılmalı soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Sınav Kaygısı Neden Olur?
Sınav kaygısı ile karşılaşan ebeveynlerin ve öğrencilerin en çok merak ettikleri soruların başında sınav kaygısı neden olur sorusu gelmektedir. Öğrencide sınav kaygısının oluşmasına neden olabilecek farklı faktörler bulunmaktadır. Öğrencinin zamanı etkili bir şekilde kullanmadığını düşünerek strese girmesi ve paniklemesi gibi psikolojik nedenlerin yanı sıra uyku düzeninde yaşanan bozukluklar, yeterince dinlenmeme, aşırı şeker tüketimi gibi fizyolojik nedenler de sınav kaygısına neden olabilmektedir. Bütün bu faktörler arasında en sık karşılaşılan sınav kaygısı nedeni ise öğrencinin sınavın kötü geçeceğini ve başarısız olacağını düşünmesidir. Bu olumsuz düşünce zamanla öğrencinin motivasyonunu da düşürerek kendisini kötü hissetmesine ve sınav kaygısının oluşmasına neden olacaktır.
Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?
Sınav kaygısı öğrenciyi hem psikolojik hem fiziksel hem de bilişsel ve davranışsal olarak birçok farklı alanda etkileyen bir duygudur. Bu yüzden de sınav kaygısı belirtileri farklı alanlarda kendisini gösterebilir. Fiziksel olarak bakıldığında sınav kaygısı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, mide bulantısı, havanın sıcaklığından bağımsız olarak ateş basması ve terleme, baş ağrısı ya da ağızda kuruluk gibi belirtiler ile kendisini gösterebilir. Psikolojik belirtilere bakıldığında ise sürekli kendini olumsuz olarak eleştirme durumu, öz güven eksikliği, odaklanma problemi, düşünceleri kontrol etmekte zorlanma, zihinsel gücün yavaşlaması, sınav esnasında ya da öncesinde kötü şeylerin olacağını sürekli düşünme durumu en çok karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır.
Sınav Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Sınav kaygısı, öğrencinin eğitim hayatını ve sınavlardaki başarısını etkileyebilecek son derece önemli bir durumdur. Bu yüzden ciddi anlamda sınav kaygısı ile karşılaşılan durumlarda gerekli desteği almak son derece önemlidir. Ancak sınav kaygısı çok ciddi şiddetlerde görülmediği zamanlarda sınav öncesinde bazı uygulamalar ile öğrencinin rahatlaması ve kendisini daha iyi hissetmesi sağlanabilir. Sınav öncesi, sınav kaygısını yönetmek isteyen öğrenci, motivasyonunu arttırmak için bazı yöntemler deneyebilir. Bu durum sahip olduğu kaygıyı olumlu bir yöne yönlendirmesi için de etkili olacaktır. Bunun için ise sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenci sınav öncesinde hem motivasyonunu yükseltmek hem de kendisini daha iyi hissedebilmek için arkadaşları ile zaman geçirebilir, kendisine zaman ayırabilir ya da motivasyonunu yükseltecek çalışmalarda bulunabilir.
Sınav Esnasında Heyecanı Yenmek İçin Ne Yapılmalı?
Sınav kaygısına sahip olan öğrencilerin sınav kaygısını en yoğun hissettiği zaman sınav zamanıdır. Bu süreci yönetmek ise öğrencinin başarılı olabilmesi açısından son derece önemlidir. Sınav esnasında sınav kaygısına neden olan duygular genellikle ya başarısız olursam ya soruları yetiştiremezsem düşüncelerinden kaynaklanan duygulardır. Bu duyguların önüne geçebilmek için ise öncelikle bu duyguların kontrolünün sizde olduğunu unutmamalı, sınav boyunca olumsuz hissettiğiniz her an kendinize bunu hatırlatmalısınız. Ayrıca zorlandığınız ve size başarısız olacağınız hissini veren soruları daha sonraya bırakarak da olumsuz duyguların yoğunlaşmasını engelleyebilirsiniz.
Matematik bilimleri olarak bu yazımızda sınav kaygın nedir ve nasıl başa çıkılır konusunu ele aldık. Daha fazla bilgiye ulaşmak için internet sitemize göz atabilirsiniz.
Sektör hakkında daha fazla bilgi almak için YatPlus Blog’u takip etmeye devam edin. Bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edin.
Sosyal Medya’da Matematik Bilimleri
Çeyrek asırlık deneyim, özveri ve alanındaki uzmanlığı ile Matematik Bilimleri geleceği şekillendirmeye devam ediyor.
TAKİP EDİN
HAKKIMIZDA
Anasayfa | Hakkımızda | Kurslarımız | Yurt Dışı Eğitim | Sınavlar | Başarılarımız | SSS | İletişim
KURSLARIMIZ
ATAŞEHİR ŞUBESİ
Ortaokul Şube: Kat:3 Daire:29 | Lise Şube Kat:3 Daire:32
Bağdat Caddesi ŞUBESİ
Ortaokul Şube: Kat:2 Daire:6 | Lise Şube Kat:4 Daire:10